Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor | MatSet

Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor

Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor

01.04.2022

Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor
Labelexpo HP standında sergilenen çözümler arasında yeni HP Indigo V12 ve 200K öne çıkarken,Matset A.Ş. bir Indigo K6 satışı gerçekleştirdi, ABG ve Lombardi’de de satışlar gerçekleştirildi

Mat Grup şirketlerinden Matset A.Ş., Labelexpo Europe 2023’te yedi kişilik bir ekiple başta HP Indigo olmak üzere temsil ettiği firmaların stantlarında (Asahi, ABG, Cron, Lombardi) Türkiye’den ziyaretçileri ağırladı. Fuarda HP standında, Genel Müdür Doğu Pabuççuoğlu sorularımızı yanıtladı.

  • Dört yıl aradan sonra, yine aynı alanda, HP standında yeni bir makine ile Labelexpo’dasınız. Fuar ve stant izlenimlerinizi alabilir miyiz?

HP 48 ay sonra iki yeni makine ile ziyaretçilerin karşısına çıktı. Birisi tamamen yeni, 12 renkli HP Indigo V12, yüksek hızlı bir makine. Dün makinenin ilk satışını yaptılar. Yaklaşık bir yıldır beta testleri sürüyordu ama bu süreç yavaş yavaş sona eriyor. Tahmin ediyorum drupa’dan önce bizim gibi distribütörlerin de satmalarına izin verecekler. Ön görüşmelerini yaptığımız bir müşteri var. Makineyi ‘aldım’ deyince alamıyorsunuz, biraz daha çalışma yapmak lazım. İş sepetinize bakıyorlar, analiz ediyorlar vs. Türkiye’de bir iki satış potansiyelimiz var diyebilirim.

İkinci makine, HP Indigo 200K. Daha önce 20K olarak çıkmış ve 25K olarak geliştirilmişti. 25K ve 200K arasındaki en büyük fark, hız. Makine %30 daha hızlı ve bu da verimliliğini arttırıyor. Uzun dönemde 25K’nın yerini alacak.

Makineler dışında, yazılımla ilgili geliştirmeler var. Özellikle güvenlik geliştirmeleri artıyor. Pandemiyle birlikte çok fazla sahte, taklit ürün dolaşıma çıkarıldı. Bunların önüne geçmek için firmalar değişik çözümler arıyorlar. Bunların hepsine HP cevap veriyor. Bununla ilgili olarak buraya gelen müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Döndüğümüz zaman da bununla ilgili bir çalışma yapacağız.

Türkiye’nin tanınmış bir bal üreticisi, Avrupa’da HP Indigo kullanan matbaalarda güvenli etiket bastırıyor. Çünkü o balın sahtesi çok yapılıyor. Neden Türkiye’deki HP Indigo makinelerde bastırmıyor, merak ediyorum. Türkiye’de firmalar ürüne artı değer katmanın önemine inanmıyorlar. B2B pazarındaki son kullanıcının bundan haberdar olmasını bekleyemezsiniz. Bu fuarlara gelmiyorlar ve birisinin onlara bu çözümleri anlatması lazım. Bu fuarın bana kattığı en önemli şey bu oldu.

Fuarda bir Indigo 6K sattık. Onunla birlikte son dokuz ayda 6 adet 6K satmış olduk. Piyasada toplam 80 HP Indigo makinemiz oldu.

Avrasya Ambalaj İstanbul 2023’e katılıyoruz ve orada da bir HP Indigo 6K ve bir 25K (76 cm) sergileyeceğiz. İkisi de satıldı, fuarda sergilendikten sonra müşterilere gönderilecek.

Lombardi ile ilgili görüşmelerimiz var. Fuar beklediğimden iyi geçiyor. Gelebilen müşteri sayızı az, onun sebebi de vize sorunu. 6K sattığımız müşteri de gelemedi ve onun yerine biz satışı onayladık. Gelse seremonisini burada yapacaktık. Bir ABG büyük konfigürasyon makine sattık, bir Lombardi sattık, onların da müşterileri gelemedi. Müşteriler gelemedi ama biz onlar  adına üretici firmalara fuar açıldıktan 15 dakika sonra siparişlerini verdik. Yine de firmalar parayı alsalar da müşteriyi görmek istiyorlardı.

Fuar iyi geçiyor ama Avrasya Ambalaj’ın bizim açımızdan daha iyi geçeceğini düşünüyorum. En son interpack’a katılmıştık, o fuar pek iyi geçmedi. Onun sebebi de vize problemi. Ne Orta oğulular, ne Ruslar ne de Asyalılar, hiçbiri vize alamadılar. Onların hepsi Türkiye’ye gelecekler. Bu doğrudan müşterilerimizi ve dolaylı olarak da bizi olumlu etkileyecek. Gelecek aydınlık görünüyor.

  • Baskı sonrasına talep var mı?

Talep var. ABG ve Brotech ile çalışıyoruz. Avrasya Ambalaj Fuarı’nda Brotech sergileyeceğiz, onu da sattık. Fuarın gayet iyi olacağını düşünüyorum.

Fuarın atmosferi için ne düşünüyorsunuz? Fiziksel ortamda bazı sıkıntılar vardı…

Hâlâ var. Klimalar çalışmıyor. Belki burada fuarın son yılı olduğu için böyle yapıyorlar. Stant diğer stantlara göre olağanüstü kalabalık, hiçbir şekilde serinlemiyor. Klimalar geç açıldığından içerideki hava çok ısınıyor.

Asahi size ne kattı?

Matset’in kökeni, müşteri tabanı sarf malzemelerinden geliyor. O müşterilere her gün bir şekilde hizmet veriyoruz ve oradan bize geri bildirim geliyor. Flekso tarafında çalışmaya başlayınca flekso müşterilerine malzeme satmak zorunda kalıyorsunuz, onun için Asahi ile çalışmaya başladık. Biraz da ürünler sizi yönlendiriyor. CtP’de Cron ile çalışmaya başladık. Cron iyi bir marka. Ofset CtP’sini de sattık, Milli Gazete’ye kuruldu. İyi gidiyoruz.

Kalıp tarafı nasıl gidiyor?

Kalıp da gayet iyi gidiyor. Zaten orada çok hırslı değiliz, güvenli sularda gidiyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’de ticari matbaa tarafı çok iyi gitmiyor.

Bu fuarda sonlandırma öne çıktı. Ambalajı öne çıkaran da sonlandırma. Sonlandırmada çok fazla katılımcı firma var. Türk firmaları da sonlandırma için geldiler. Baskıyla ilgilenenler var ama bir şekilde herkes bugüne kadar yatırım yapmadığı sonlandırma tarafını güçlendirmeye çalışıyor. Mesela IML ön plana çıktı. IML’de makine görüşmelerimiz olan firmalar var. Zaten HP de en büyük makinelerini ambalaj için getirdi. Dolayısıyla ambalaja doğru bir eğilim var.

Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor
Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor
Ambalajda gelecek aydınlık görünüyor