Matset’in HP Indigo karton ambalaj çözümleri ve teknik servis organizasyonu | MatSet

HP Indigo karton ambalaj çözümleri ve teknik servis organizasyonu

HP Indigo karton ambalaj çözümleri ve teknik servis organizasyonu

06.08.2022

HP Indigo karton ambalaj çözümleri ve teknik servis organizasyonu
Önder Babataş: “Sizi dijital dünyaya çok hızlı dahil edebiliyoruz”

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Ekim ayı toplantısının sponsoru olan Matset A.Ş., KASAD üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda KASAD üyeleri HP PageWide oluklu ambalaj ve HP Indigo’nun karton ambalaj çözümlerinin yanı sıra şirketin teknik servis yapısı ve hizmetleri hakkında bilgilendirildi.

Matset A.Ş. dijital ürünlerden sorumlu Satış Müdürü Önder Babataş, HP Indigo baskı makinelerinde yapılan ve ambalajlara değer katan uygulamalardan örnekler verdiği bir sunum gerçekleştirdi.

“HP dünya çapında birçok global şirket ile iş birliği yapıyor. Bunları yaparken ulusal, uluslararası ve yerel etkinlikleri değerlendiriyor” diyen Önder Babataş, şöyle devam ediyor.

Sektörümüzün en büyük handikaplarından biri sahte ürün. Özellikle kozmetik sektöründe bu sorun ön planda. Kozmetik sektöründe sahteciliğe bağlı 654 milyar dolar gibi bir kayıp ve buna bağlı ölüm ve yaralanma vakaları var. HP de bu bağlamda çözümler üretiyor.

Markete giden bir insan %76 oranında marka ve ürün olarak ne alacağını bilmiyor. HP’nin bunun için Mosaic uygulaması var.”

Babataş, bu uygulama ile markaların düzenledikleri kampanyalar hakkında bilgi verdi. Örneğin HP Indigo ile kişiye özel promosyon kampanyalarına yönelik kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş baskılar yapılabiliyor. Ya da bir kahve markası, kahve ambalajlarını her gün, günün gazete manşetleriyle bastırarak rafına koyabiliyor. Bu tür uygulamalar, satılan ürünün değerini artırıyor ve ‘premium’ ürün kategorisinde satılmasını sağlayabiliyor. Sunumda, sadece dijital baskı ile gerçekleştirilebilecek uygulamalar da gösterildi. KASAD etkinliğinin yaka kartlarında da Mosaic uygulanmıştı ve hediye kutusu da kişiye özeldi.

Matset A.Ş. servis organizasyonu ve hizmetleri

Matset A.Ş.’nin teknik servis yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Servis Direktörü Ceyda Berek, şunları söylüyor:

“İlk makineyi satış, ikinci makineyi servis satar. Birçok müşterimize ikinci, üçüncü makineyi de sattığımız için teknik servis olarak iyiyiz diye düşünüyorum. Aslında ilk makineyi satın alırken, markayı seçerken de markanın güçlü, yetkin bir teknik servise sahip olması en büyük etkenlerden biri.

23 kişilik uzman bir ekibimiz var. 16 saha mühendisi İstanbul’da, 2 mühendis İzmir’de ve 1 mühendis Ankara’da. Matset bünyesinde markaların 400’ü aşkın kurulu makinesine teknik servis veriyoruz. Yedek parça stoğumuz tüm markaların, tüm makinelerin %90’ını destekleyecek durumda. Son üç yıldır tüm operatör eğitimlerini mühendislerimiz veriyor. Operatörlerin yurt dışına gitmeleri gerekmiyor.”

Ceyda Berek, Matset’in teknik servis hizmetlerini şöyle sıralıyor:

“Satış sonrası kurulumlarda veya taşınmalarda saha projelendirme, yerleşim planı, elektrik, hava, nemlendirme, soğutma, chiller vb. tüm ekipmanda uzman ekibimizle hizmet veriyoruz.

Müşterilerimizin özel mürekkepler, özel datalar, kişiselleştirme vb. iş geliştirme projelerine destek oluyoruz.

Servis saha desteği ve koruyucu bakım gerçekleştiriyoruz. Beklenmeyen makine duruşlarını önlemek adına koruyucu bakımları yakından takip ediyoruz.

Makine yazılım ve donanım güncellemeleri yapıyoruz.

Sanal gözlük ile uzaktan destek veriyoruz. Sanal gözlük ile müdahalelerde ilk bir saat içinde sorun çözülmezse sahaya en yakın mühendisi gönderiyoruz. Genellikle sanal gözlük ile müdahalelerde %40 oranında sorun çözüyoruz.

PrintOS sistemi sayesinde makineyi çok yakından takip edebiliyoruz. Performans, verimlilik analizi, yedek parça takibi yapabiliyor, makinenin tüm performansını görebiliyoruz.

PrintOS sistemi makinede anlık olarak uygun görmediği durumları erken uyarı mesajları ile bize iletiyor. Bu uyarı mesajı makinede gün içinde iki kez alındığında sistem bize iletiyor. Bu durumda sahaya bir mühendis göndererek müdahale ediyoruz ve üretimin durmaması sağlanıyor.

Ana binamızda büyük bir Matset Demo Merkezi var. Demo merkezindeki makinelerde hem müşterilerimizin demo baskılarını yapıyoruz hem de operatör eğitimlerini planlayarak gerçekleştiriyoruz.

PrintOS üzerindeki E-Learning portalında operatörlerin makinelerle ilgili tüm gelişmeleri takip etme şansları var. Teknik dokümanlar ve videolar barındıran portal, kendilerini geliştirmeleri için önemli bir kaynak.”

HP PageWide C550 Press

Servis sunumunun ardından Önder Babataş, HP PageWide C550 Press hakkında bilgi verdi.

HP’nin termal inkjet, gıda uyumlu su bazlı mürekkep kullanan oluklu mukavva baskı makinesi HP PageWide C550 Press’i 2500 x 1320 mm baskı alanıyla 90 metre / dakika hızla baskı yapıyor. Bir araştırmaya göre dünyanın bir numaralı pazarlama aracının kısa videolar, ikincisinin ambalaj olduğunu belirten Önder Babataş, HP PageWide C550 ile basılmış, dünyanın önde gelen markalarının, özelleştirilmiş uygulamalarla içerdiği ürüne değer katılmış ambalaj uygulamalarından örnekler gösterdi. “Dünyada 17 kurulum gerçekleştirildi, bize yakın coğrafyada iki kurulum İtalya’da var” diyen Önden Babataş, makineye olan talebin artmasını beklediklerini belirterek, ekliyor: “Makine inkjet kafa kullanıyor. Kafanın tıkanmasını, baskının çizilmesini önleyen bir sistem var. Makine içerideki sıcak havanın basıncıyla çalışan bir püskürtme sistemi olan Piezo termal inkjet kafa kullanıyor. HP, drupa’da makineye talebin daha da artmasını bekliyor.”

HP Indigo 15K

HP Indigo Ülke Müdürü Fatih Özatay, HP Indigo portföyündeki tabaka ambalaj çözümlerini anlattı. HP Indigo’nun karton ambalaja hitap eden iki makinesi var. Biri 50 x 70 ebadında olan 15K. “HP olarak farkımız, her bir tabakayı farklı bir görselle sunabiliyor olmamız” diyen Özatay, şöyle devam ediyor: “Bir milyon tabakayı bir milyon farklı görselle basma kapasitesine sahibiz. Yeni işler geliştirmek için birçok marka ile arka planda çalışıp yeni işler sunuyoruz. Bugün dünya üzerinde 70 farklı ülkede kurulu 1200’ün üzerinde tabaka baskı makinemiz var. Birden çok makinemiz olan müşterilerimiz var. Dünya 50 x 70 dijital baskı pazarında %87 pazar payımız var.

Dijital dünyada iki farklı sistem konuşulur, ya su bazlı mürekkep ya da toner sistemi… HP Indigo rakiplerinden farklı olarak şunu yapıyor: Bildiğiniz ofset mürekkebi kullanıyoruz. Bildiğiniz blanketimiz var. Bizi farklı kılan şu: Özel bir kimyasalla uçuculuğu çok kısa sürede sağlayarak ofset mürekkebini kendimize adapte ettik. Makinemiz malzeme seçmiyor. Makinemiz baskı öncesinde lak atıyor ve sentetik malzemelerden kanvasa, her türlü malzemeye baskı yapabiliyoruz. Dijitalde sadece Indigo’ya has bir özellik olarak, hiçbir sorun yaşamadan 600 mikrona kadar kalınlıkta malzemeye baskı yapabiliyoruz. Renk gamutunda 7’ye kadar renk kullanabiliyoruz ve Pantone renklerini %97’ye kadar yakalıyoruz. Yakalayamadığımız floresan ve altın tonlarında desteğe ihtiyacımız oluyor. Çok küçük fontlar basabiliyoruz.

EPM Modunda CMYK’da siyah hariç üç renk kullanıyoruz ve baskı hızını %33 arttırıyoruz. Bu, baskıyı daha ekonomik hale getiriyor.”

HP Indigo 100K

Fatih Özatay, son olarak HP Indigo 100K hakkında kısaca bilgi verdi. “HP Indigo 100K, daha hızlı bir baskı makinemiz ve B2 (50×70) ebatta ayda 2 milyon tabaka basabiliyor” diyen Özatay, ekliyor: “Saatte 6000 tabaka baskı yapabiliyor. Besleme ünitesinin, çekmeceden ya da paletten beş ayrı malzemeyi çekebilmesi ve farklı şekilde yerleştirebilmesi makineye esneklik ve operatöre zaman kazandırıyor. Baskı anında renk kontrolü ve kalibrasyonu yapılabiliyor ve olası sapmalara müdahale edilebiliyor. Operatör sürekli çevrim içi kontrolle belirlenen toleranslar aralığında baskıyı durdurup durdurmamayı tercih edebiliyor.”

Önder Babataş, soruların yanıtlanması esnasında, HP Indigo’ya yapılan her yatırımdan sonra piyasaya yeni işler girdiğini, yatırımın pazardaki mevcut işlerden pay almadığını vurguluyor ve ekliyor: “Dünya dijitale doğru gidiyor ve bu trend çok hızlı hareket ediyor. Dijital dünyada kırılımlar çok hızlı oluyor. Belki şu anda hazırlık aşamasındayız ama start verildiğinde çok hızlı ilerleyeceğiz. Sipariş verdiğinizde 2-2.5 ay içerisinde makinenizi kurabiliyoruz. Operatör eğitiminizi burada verebiliyoruz. Sizi dijital dünyaya çok hızlı dahil edebiliyoruz.”

-