Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı | MatSet

Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı

Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı

-

Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı.

HP etkinlikte PageWide Advantage 2200 dijital web baskı makinesini, Scodix ise Ultra 6000 modelini tanıttı

Matset A.Ş. Ankara Bölge Müdürü Cüneyt Özbal: “Verimli dijital web baskı makinelerinin yıllık gerçekleştirdiği kâğıt baskı kapasitesi değeri ilk yatırım maliyetlerinin üzerinde. Bu nedenle baskı firmaları makine fiyatından önce, en üst kalite baskı yapabilecekleri, verimli ve uzun yıllar kullanabilecekleri makineleri tercih ediyorlar.”

Hunkeler Innovationdays (HID) 2023’te HP ve Scodix Türkiye Temsilciliğini yürüten Matset, Luzern’de ziyaretçileri karşıladı. Matset Ankara Temsilcis Cüneyt Özbal’dan etkinliğe ve sergilenen yeniliklere dair değerlendirmelerini aldık.

  • Hunkeler Innovationdays, 4 yıl aradan sonra ziyaretçileri ile buluştu. Etkinliği nasıl buldunuz?

Matset A.Ş. olarak, bilindiği üzere Türkiye’de gerek etiket ve ambalaj gerekse ticari matbaalarda HP Indigo ve HP PageWide ürünlerimizle dijital baskı dünyasında uzun zamandan beri satış ve servis hizmeti vermekteyiz. Dünyada dijital baskı dönüşümünü yakından takip ettiğimiz Hunkeler Innovationdays’e de birçok kez katıldık. Daha önceki etkinliklere göre bu etkinliği daha kalabalık gördük. Yoğunluğun birinci nedeninin dijital baskı dünyasının hızlanarak gelişmesinden, diğer nedenin ise pandeminin sebep olduğu 4 yıllık aradan kaynaklandığını düşünüyoruz. Hunkeler Innovationdays için yaklaşık 100 katılımcının olduğu ama bilinçli ziyaretçilerden oluşan verimli bir küçük fuar diyebiliriz. Önemli firmaların yeni teknolojiler geliştirerek yeni baskı trendleri yarattığı bir etkinlik. Dijital baskının tüm dünyada artan ilgiyle takip edildiğini düşünürsek bu etkinliğe katılımın ileriki yıllarda da yoğun olacağı şüphesiz. Türkiye’den daha fazla ziyaretçi gelmesini bekliyorduk ancak yaşadığımız büyük deprem felaketinin katılımcı sayısına etkisi olduğunu düşünüyoruz. Umarız acılarımız hızla iyileşir ve geleceğe yeniden umut ve heyecan dolu bakabiliriz.

  • HP bu etkinlikte yeni model PageWide Advantage 2200 web dijital baskı makinesinin Avrupa’daki ilk büyük gösterimini de yaptı. Ziyaretçilerin ilgisi nasıldı?

Dijital baskı dünyasında HP firması ve teknolojileri uzun zamandan beri yakından ve ilgiyle takip ediliyor. Önceki PWP T240 ve 250 web dijital baskı makinesi serileri, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada büyük başarı sağladı, A2200’ün daha iyi bir başarı sağlayacağı konusunda ortak düşüncemiz mevcut. Temel detaylarına girebiliriz ama genel olarak bakarsak HP’nin tüm web dijital modelleri yüksek baskı kalitesi ve verimlilik felsefesi üzerine tasarlanmış durumda. Şöyle açabiliriz: HP PWP modelleri uzun yıllar mekanik dayanımı olmaları yanında yazılım, elektronik ve kafa teknolojisi olarak upgrade edilebilen seriler. Dünya piyasasında 15 yıl önce kurulmuş ama güncellenerek hala yüksek baskı kalitesini koruyan PWP modelleri mevcut. Verimli dijital web baskı makinelerinin yıllık gerçekleştirdiği kâğıt baskı kapasitesi değeri ilk yatırım maliyetlerinin üzerinde. Bu nedenle baskı firmaları makine fiyatından önce, en üst kalite baskı yapabilecekleri, verimli ve uzun yıllar kullanabilecekleri makineleri tercih ediyorlar. HP PWP modellerinin şu an dünyada en çok tercih edilen makineler konumunda olmasının sebebi bu diyebiliriz. Aslında aynı yaklaşım ülkemiz için de geçerli, ancak döviz kurundaki artışlar ve alım gücünün herkesi etkilemesi ister istemez makine yatırımcılarının uzun vade bakış açısını engelleyebiliyor.

  • PageWide Advantage 2200’ün öne çıkan özellikleri neler?

Advantage 2200, 558 mm bobin enine kadar, 40 ile 300 g/m² aralığında, 1. hamur ve kuşe kâğıda yüksek baskı kalitesinde baskı yapabilen, su bazlı boya kullanan bir dijital web baskı makinesi. Arka-ön dört renkte performans modda 150 metre/dak, kalite modunda ise 100 metre/dakika süratte baskı yapabiliyor. Mono renk işlerde ise sürat 244 metre/dakikaya kadar çıkabiliyor. Makine isteğe göre bobinden bobine ya da bobinden tabakaya konfigüre edilebiliyor.

Diğer modellerde olduğu gibi bu modelimizin en büyük özelliği HP’nin ürettiği yüksek teknoloji HD termal inkjet kafaları kullanıyor olması. Kafalarda inç başına 2400 nozzle bulunmakta. Kafadan yüksek hacimde boya daha çok noktadan püskürtülüyor, böylece bu benzersiz tasarım yüksek süratte zemin işlerde bile üst düzey baskı kalitesini sağlıyor. Herhangi bir nozul içerisinde tıkanıklık olduğu otomatik olarak tespit edildiğinde baskısız bölgeler redundant nozullar (sayısı artırılmış komşu nozullar) tarafından dolduruluyor. Makinenin 8xnozzle redundancy özelliği kullanıcıya rakip markalara göre 4 kat daha iyi bir avantaj sunuyor, yani tıkanıklıkta oluşacak baskısız çizgi riski 4 kat daha az. Kafalarda iş duruşlarında kusturma yapmanıza gerek yok, böylece boşa boya tüketmeniz gerekmiyor. A2200’deki kemer şeklindeki büyük kapaklı ferah tasarım, bakım ve servis sırasında kolay erişilebilirliği sağlıyor. Operatör ihtiyaç duyduğunda kafayı kalibrasyon dahil 3 dakika içerisinde kolaylıkla değiştirip işe devam edebiliyor. Kafaların maliyetleri net bir şekilde belli. Her PDF iş için ne kadar boya gideceği ve gittiği izlenebiliyor. Bu sayede her farklı iş için maliyetin ne olacağını öngörmeniz ve işe göre fiyat verebilmeniz, günün sonunda sürpriz olmadan tüm malzeme maliyetlerini izlemeniz mümkün.

Advantage 2200’de önceki modellere göre kâğıt dolaşımı daha farklı. Arka ön baskı, 6 çubuk üzerine sıralanmış kafalardan yapılmakta. Bu da makinenin boyunu daha kompakt hale getiriyor. Kurutucular modüler tasarlanmış durumda. Birinci hamur kâğıda baskı işleri çoğunlukta ve kuşeli kâğıt işleriniz az ise standart olan 1 adet kurutuculu konfigürasyon yeterli. Temelde kuşe kâğıda baskı işleri hedefleniyor ise yapılacak baskı tipine ve hızına göre 2 veya 3 kurutuculu sistem öneriliyor. İşlerinizin gidişatına göre 2. veya 3. kurutucu almayı daha sonraki yıllarda da karar verebiliyorsunuz. Kurutucular çok özel bir tasarıma sahip ve önceki modellere göre %29 ile %38 arasında daha az enerji kullanıyor.

Makine gramaj olarak esnek, 40 g/m² den 300 g/m² ye kadar baskı yapabilme imkanınız mevcut. Üst düzey HP server ve donanımın yanı sıra,  yüksek seviye iş akışı, spektrofotometrik ölçümler baskı sürati ve kalitesinin üst düzeye çıkmasına yardımcı olan elamanlar.

HP’nin temsil edildiği bütün ülkelere 24 saat remote servis verebilme gücünü dile getirmek isteriz. Dijital baskı makinelerine en hızlı ve güçlü servis hizmeti veren firmamızın HP’nin desteğini yanında hissetmesi hem bizim hem de dolayısıyla müşterilerimiz için çok önemli.

“Kâğıdın daha değerli olması nedeniyle baskıda hataya tahammül yok”

  • Etkinlikte Türk ziyaretçiler ne tür arayış içindeydiler, yaptığınız görüşmeler hangi doğrultuda gerçekleşti?

Türkiye’den gelen ziyaretçilerin büyük kısmının Ankara’dan geldiğini söyleyebiliriz. Bölgemizdeki müşterilerimizin düşük tirajlarlı kitap/kitapçık baskıları için dijital çözüm arayışı devam ediyor. Tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de, gerek stok finansman maliyetlerinin artması, gerek tirajların düşmesi sebebiyle kitap baskısında web dijital baskı makine yatırımları hızlanmakta. Ankara bölgesi Türkiye’de artık yayıncılığın ve kitap baskısının merkezi olarak kabul edilmekte, doğal olarak web digital baskı makinelerine de hızlı bir rağbet söz konusu. Özellikle yardımcı ders kitaplarında çeşitlilik artıyor ve her sene yenileniyor. Doğal olarak işlerin bir bölümü için çok adetle stok tutmak yerine ihtiyaç duyulduğunda az adetle baskı çözümü tercih ediliyor. Kâğıdın daha değerli olması firmaların fireye daha fazla önem vermesine ve baskıda hataya tahammülü olmamasına sebep oluyor.

Bilindiği üzere konvansiyonel makineler için usta bulma sıkıntısı her geçen gün artmakta, artık firmalar mümkün olduğunca daha rahat kullanılabilen sade makineleri tercih ediyorlar. İşçilik ücretleri artıyor bu da zamanı daha az insan gücüyle daha verimli kullanma ihtiyacını doğuruyor.

Ayrıca kitap işlerinde değişken verili, kişiye özel baskı gibi projeler daha fazla konuşuluyor.

İşte bahsettiğimiz tüm bu beklentileri Advantage 2200 modelimizle sağlayabileceğimizi müşterilerimize detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

  • Hunkeler sonrası yeni yatırımlar bekliyor musunuz?

Ankara’da Özbaran Matbaacılık’ta kurulumunu yaptığımız ve günün 24 saati yine Ankara servis ekibimizle destek verdiğimiz HP PWP T240 modelimiz bulunmakta. Makineyi ve özellikle kitap baskı işlerinin gidişatını sürekli gözlemleme ve müşterimizle fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oluyor.

Çıkan sonuç şu şekilde, dijital web makineleri kitap/kitapçık baskısı için oldukça iyi konumlanmış durumda ve yeni yatırımlarla tabaka ofset işlerinden pay almaya devam edecek gibi görünüyor.

  • Matset olarak bu etkinlikte HP haricinde temsilcisi olduğunuz başka hangi firmalar vardı?

Etkinlikte Türkiye temsilcisi olduğumuz alanında lider Scodix firması vardı. Firma dijital yaldız ve lak makinesi olan Scodix Ultra 6000 modelini tanıttı. 70×100 cm tabaka çalışabilen bu modelle 135 ile 675 g/m² kalınlığındaki kâğıt ve 2 mm kalınlıktaki laminasyonlu ve plastik malzemeler üzerine dijital lak ve yaldız uygulaması yapılabilmekte. Bu sayede ofset, HP Electroink, inkjet veya tonerle CMYK basılmış kartvizit, kutlama kartları, klasör, kitap kapakları, broşür, etiket, ambalaj gibi birçok ürüne katma değer sağlanabiliyor. Scodix modelleri saatte 1.250 tabaka üretim hızı ve palet girişiyle endüstriyel makine konumundalar. Varak baskının yanı sıra farklı lak polymer malzeme seçimleriyle şeffaf, metalik, simli ve bölgesel lak, cast&cure, Breille uygulamalarını 5 le 250 mikron kalınlık aralığında yapılabilmekte.

Scodix ürünleri özellikle karton ambalaj ve kitap kapaklarında ihtiyaç duyulan sıcak yaldız varak yerine benzer kalitede dijital çözüm üretebiliyor. Böylece klişe masrafları, uzun zaman süren makine hazırlık süreleri ve firelerden kurtulmanın yanı sıra çevreci bir üretim imkânını da sunuyor.

-

Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı
Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı
Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı
Matset Hunkeler Innovationdays 2023’te temsilcilikleriyle birlikte yer aldı