Matset A.Ş.’nin yeni Ankara Bölge Müdürü Cüneyt Özbal | MatSet

Matset A.Ş.’nin yeni Ankara Bölge Müdürü Cüneyt Özbal

Matset A.Ş.’nin yeni Ankara Bölge Müdürü Cüneyt Özbal

04.03.2021

  • “HP PWP T240 kitap baskı pazarında kendini ispat edecek”
  • “HP PWP T240 dijital web baskı makinesi yüksek baskı kalitesi, online renk kontrolü ve düzeltmesi ile kitap, dergi, katalog, insert ve ticari baskı uygulama alanında yeni bir çözüm sunuyor”

Matset A.Ş.’nin yeni Ankara Bölge Müdürü, sektörün deneyimli isimlerinden Cüneyt Özbal, yeni görevi ve Öz Baran Ofset’in HP PageWide T240 yatırımıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

“Lombardi flekso baskı sistemleri ile bölgemizde başarı sağlama umudumuz var”

  • Yeni pozisyonunuz dolayısıyla sizi kutluyor, sektöre, Matset’e, size ve ailenize katkı sağlamasını diliyoruz. Matset’in Ankara Bölge Müdürlüğü görevini üstlendiniz. Sorumluluk alanınız nereleri kapsıyor ve bölgenizde hangi ürünlerin öne çıkacağını düşünüyorsunuz?

Çok teşekkür ediyorum.  2003 yılından bu yana basım sektöründeyim. Matbaa makine ve malzemeleri satışı dışında karton ambalaj üretimi faaliyetlerinde de görev yaptım. Dinamik bir şekilde gelişen basım sektöründe daha öğreneceğim çok şey var diye düşünüyorum. Umarım tecrübelerim Matset ailesine ve müşterilerimize katkı sağlayacaktır, herkese hayırlı olmasını diliyorum.

Sorumluluk alanımız İç, Doğu, Güneydoğu, Karadeniz ve Akdeniz’in doğu illerini kapsıyor. Bu bölgelerde, Alfa ve Agfa sarf malzeme ve CtP çözümlerimizin yanı sıra HP dijital web baskı, tabaka, bobinden bobine etiket ve ambalaj baskısı yapabilen HP Indigo dijital ofset baskı sistemleri ve ABG etiket sonlandırma makinelerimizin öne çıkacağını düşünüyorum. 2019 yılında temsilcilik anlaşması yapılan İtalyan Lombardi flekso baskı makinelerinin kısa süre zarfında yapılan 4 adet kurulumla sektör tarafından kabul görmesi, bu marka ile bölgemizde de başarı sağlayabileceğimiz yönünde umut veriyor.  Tüm bunlara ek olarak dijital tekstil baskı çözümlerinin küresel markası olan Kornit Digital ile yapılan temsilcilik anlaşmamızın farklı bir basım sektöründe bize yeni ufuklar açacağına inanmaktayım.

  • Sektörün hem tedarik hem de üretim tarafında görev yaptınız ve çalışma hayatınızda ağırlıklı olarak Ankara’da bulundunuz. Kenti ve etkileşimde bulunduğu bölgeleri yakından biliyorsunuz. Bölgenin dinamikleri neler?

Bilindiği üzere Ankara kitap yayıncılığı ve ticari matbaacılık yönünde kendisini oldukça geliştirmiş durumdadır. Ancak ticari baskı işleri dijital dünyanın takip edilemez ivmesi sebebiyle son 20 yıla baktığımızda gerek hacim gerek tiraj olarak daralmaya devam ediyor. Birçok matbaa bu daralmayı çok önceden tespit etmiş ve ambalaj gibi farklı baskı kulvarlarına yönelme araştırmasına girmiştir. Gözlemlediğim kadarı ile bu yönde ilerleme gösteren firma sayısı toplam Ankara matbaa sayısıyla karşılaştırıldığında çok az. Tabi bunun sebepleri farklı açılardan tartışılabilir ama sonuç olarak ihracat başarısıyla Türkiye Avrupa’nın esnek ambalaj üretim merkezi olma yolunda ilerlerken ya da karton ambalaj, oluklu mukavva yıllık üretim hacmi kayda değer şekilde artarken Ankara’nın bu pazarlarda daha yavaş kalması düşündürücüdür.

Esnek, karton ambalaj ve oluklu mukavva konusunda ilerleme kaydettiğini gözlemlediğim iller ölçek sıralaması yapmadan Konya, Kayseri, Adana ve Gaziantep diyebilirim. Bunun temel sebebi, bu bölgelerde esnek, karton ambalaj, oluklu mukavva talebi olan gıda, mobilya, tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların daha fazla olmasıdır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu sınırındaki komşu ülkelerde genel istikrar sağlandığında sınır illerimizde tüm sektörlerin yanı sıra baskılı ambalaj faaliyetlerinde hızlı bir sıçrama olacağını düşünmekteyim.

“Herkes için bazı ortak sıkıntılar devam etmekte”

  • Pandemi dolayısıyla basım sektörü de sektörün farklı hizmet alanları itibari ile olumlu ve olumsuz etkilenmiş durumda. Şu anda durumu nasıl görüyorsunuz?

Pandemi başladığında tüm dünyayı şoke edecek şekilde etkiledi. Maalesef birçoğumuz yakınlarımızı, tanıdıklarımızı kaybettik. Şu an bu salgının geçmemiş olması hepimizde belirsizlik dolayısıyla korku ve kaygı yaratmaya devam ediyor. Sanırım yapmamız gereken motivasyonumuzu olabildiğince yüksekte tutarak sabırla mücadeleye devam etmek.

İş hayatımıza bakarsak karşılaşmış olduğumuz hızlı yükselen emtia fiyatları, yüksek faiz, yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru gerçeği var. Umarım ekonomimizde daha zor günler bizi beklemiyordur. Pandeminin zirve yaptığı dönemlerde ticari matbaalar son derece olumsuz etkilendi. Hizmet sektörünün durma noktasına gelmesi, otellerin kapanması, uzaktan eğitime geçilmesi temel nedenlerdi.

Bunun tam tersi olarak aynı dönemde özellikle gıda, hijyen, sağlık ve ilaç, kargo taşımacılığı büyüdü.  Bu da esnek, karton ambalaj ve oluklu mukavva üretimlerinin hızlanmasını sağladı.

Sonuç olarak ambalaj üreticileri ciro ve kâr anlamında olumlu etkilendi ama herkes için bazı ortak sıkıntılar devam etmekte, bunlar döviz kurunun stabil görüntü vermemesi ve gittikçe uzayan vadeli tahsilat problemleri diyebiliriz.

Dünya genelinde pandemi bitmeden dengeye gelmemizin çok zor olduğunu düşünenlerdenim.

Türkiye’deki ilk HP PageWide T240 dijital web baskı makinesi Öz Baran Ofset’te

  • Ankara kitap yayıncılığında öne çıkan bir kent. Birçok basım işletmesi yayın üretiyor. Matset olarak Türkiye’deki ilk HP PageWide T240 dijital web baskı makinesinin satışını ve kurulumunu gerçekleştirdiniz. Bölgede dijital baskı alanında nasıl gelişmeler bekliyorsunuz?

Bilindiği üzere dijital baskı dünyada artan bir ivmeyle yayılmaktadır. Bu talebin ana sebebi baskı çeşitliliği artarken tirajların düşmesi olarak gösterilebilir. Ayrıca kişiselleştirilmiş ürünlere olan ilgi giderek artmaktadır.

Benzer şekilde kitap pazarı çeşitlilik bazında büyümekte ama tirajlar düşmektedir. Bu da konvansiyonel makinelere alternatif olarak dijital baskı makinelerini birçok işte öne çıkartıyor.

Ağustos ayı içerisinde Türkiye’de ilk defa Ankara Öz Baran firmasına kurmuş olduğumuz HP PWP  T240 dijital web baskı makinesi yüksek baskı kalitesi, online renk kontrolü ve düzeltmesi ile kitap, dergi, katalog, insert ve ticari baskı uygulama alanında yeni bir çözüm getiriyor. Makine 560 mm enindeki 40 ile 215 gram arası malzemeye performans modunda 150 metre/dakika hız ve arka ön 4 renkli baskı ile yüksek üretkenlik sağlıyor. Bunun yanı sıra HP patentli Bonding Agent (Baskı altı lakı) teknolojisi sayesinde her türlü malzemeye baskı yapma imkanı sunuyor.

Bu modelin birçok matbaa için örnek olacağını, baskı kalitesi, esnekliği ve üretkenliği ile özellikle kitap baskı pazarında kendisini ispat edeceğini düşünüyoruz.

Ayrıca kısaca bahsetmek gerekirse HP PWP dijital makine serisinde daha geniş bobin enlerine baskı yapan modeller de bulunuyor. Örneğin T390 HD modeli 762 mm bobin enine, T490 HD modeli 1067 mm bobin enlerine baskı yapabiliyor.

“Etiket pazarında dijital çözümlerin daha fazla tercih edileceği beklentisindeyiz”

Dijital baskı alanında beklediğimiz diğer bir gelişme ise etiket pazarında dijital çözümlerin daha fazla tercih edileceğidir. Bölgede mevcut kurulmuş HP Indigo etiket baskı makineleri rotogravüre yakın baskı kalitesinde iş üretebiliyor. Etiketin yanı sıra sleeve ve karton gibi farklı malzemelere baskı yaparak kullanıcılara uygulama çeşitliliği sağlıyor. Renk sayısı 7 ye kadar çıkartılabiliyor ve geniş renk gamutu elde edilebiliyor. Ayrıca metalik, transparan güvenlik ve spot renk boyalarla üretimde esneklik ve çeşitlilik sunuyor.

  • Servis ve malzeme tedariki konularında avantajlı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Evet düşünüyorum. Matset sarf malzeme konusunda basım sektörüne 40 yılı aşkın süreden beri hizmet veren bir firma. Gerek tedarikçilerle olan uzun yıllara dayalı ilişkileri, gerek ithalat, satış ve satış sonrası hizmet konularında yetkin ve uzman kadrosuyla avantajlı bir organizasyona sahip.

Firmamız, satış sonrası desteğin en az makine satışı kadar önemli olduğu bilincindedir. Deneyimli servis ekibinin eğitim faaliyetlerine oldukça önem veriyor.

  • Matset Ankara Bölge Müdürü olarak hedefleriniz neler?

Öncelikle dünyada hızla gelişmekte olan dijital baskı teknolojilerini bölgemizdeki müşterilerimize tanıtarak, beraber bu değişimin içerisinde olmak istiyoruz. Bunun yanı sıra sarf malzemesi satışlarımızı ve etkinliğimizi artıracağımıza inanıyoruz. Ayrıca hizmet kalitemizi daha ileriye götürerek müşteri portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz.

-