Dijital baskıdaki etkinliğimizi flekso ile pekiştiriyoruz | MatSet

Dijital baskıdaki etkinliğimizi Flekso ile pekiştiriyoruz

Dijital baskıdaki etkinliğimizi Flekso ile pekiştiriyoruz

12.09.2019

Dijital baskıdaki etkinliğimizi Flekso ile pekiştiriyoruz

Basım sektöründe karton ve esnek ambalaja yönelik talebi gören MatSet bir yandan dijitalde güçlü markası HP ile yol alırken konvansiyonel tarafı da boş bırakmadı ve Lombardi baskı makinaları ile Asahi flekso sistemlerinin temsilcisi oldu. Son Avrasya Ambalaj 2019 Fuarı’nda Lombardi ile ziyaretçilerinin karşısına çıkan firma yeni devreye giren Asahi temsilciliğini pandemi sürecine denk geldiği için bu fuarda ziyaretçilerine tanıttı.

MatGrup şirketlerinden MatSet, pandeminin getirdiği belirsizlik nedeniyle, Avrasya Ambalaj İstanbul 2021 Fuarı’nda yalnızca HP Indigo 6K dijital etiket baskı makinasını çalışır halde ziyaretçilere gösterdi. Satışı yapılan makina fuar sonrasında kurulacak.

Fuarda görüşlerini aldığımız MatSet A.Ş. Genel Müdürü Doğu Pabuççuoğlu fuarın yüksek yatırım enerjisini şu cümlelerle ifade ediyor: “Dijital baskıda karton ambalaj firmaları ile görüşüyoruz ayrıca risk alıp fuara bir HP 25K 76 cm’lik flekso ambalaj makinası ile bir Lombardi makina getirseydik onların da satışını bu fuarda gerçekleştirirdik.”

AB Gıda Yönetmeliği ile uyum ve MatSet çevreci çözümleri

Pabuççuoğlu, dünyada kalitesi kanıtlanmış Asahi flekso kalıp çözümlerinin Türkiye’de yeterince bilinmediğini, markayı yavaş yavaş yerleştirmeye çalıştıklarını ekliyor. “Temsilciliğimiz pandemi döneminde devreye girdi ama pandemi nedeniyle teknisyenlerimizi eğitimlere gönderemedik.  MatSet’in en önemli özelliği teknisyenlerini eğitime almadığı bir markayı satmaması bu yüzden hazırlık süresi uzun sürdü. Müşteri memnuniyetine önem veren bir firmayız.

Japon Asahi’nin pozlama ve banyo makineleri, su bazlı ve solvent bazlı kalıpları var. Yeni bir kalıbı daha var onun Türkiye lansmanını yapacağız. Solvent çözümlerini sunmayacağız. Solvent aslında hızlı bir şekilde kayboluyor. Avrupa çevre ile ilgili kararlarını pandemi süresince uzattı. 2022 Ocak ayından itibaren Türkiye’de herhangi bir ambalaj üreticisi solvent ile yapılmış bir flekso kalıpla baskı yapamayacak. Biz de zaten bunu öngörerek solvente yatırım yapmadık. Sabun ve su ile yıkama sistemini tanıtıyoruz. İlk makineyi İzmir Lider Etiket’e kurduk. Bu sistem normal etiket matbaalarında olması gereken bir sistem. Bir firma ürünlerini ihraç ediyorsa o ürün için üretim yapan tüm firmalar o zincirin bir halkası oluyor ve etiketin de ona uygun basılması gerekiyor.

Dijital tarafta HP’nin zaten gıda uyumu konusunda sertifikasyonu var. HP ile çalışmanın avantajlarından biri de şu; HP partnerlerini seçerken de çevreci olmalarına göre seçiyor. HP ile çalışıyorsanız zaten sertifikasyonu olan partnerlerle çalışıyorsunuz.

Ankara’ya Öz Baran Ofset için Çin’den yeni bir kitap sonlandırma baskı sonrası makinası gelecek. Makina Çin’den geliyor ama HP Partneri, sertifikasyonu zaten sorgulanmış aynı zamanda Avrupa’ya da satmaya başladılar. Biz de gönlümüz rahat satıyoruz. Bu bizim için büyük bir lüks, HP bütün sertifikasyonları kontrol etmiş oluyor. Bizim ayrıca kontrol etmemize gerek yok.

Lombardi de öyle. İtalyanlar süreçleri takip ediyor. Fleksoda da müşteriler ayrıca kullandıkları mürekkebe dikkat edecekler.

Lombardi flekso makinalarda ikinci senemiz. Lombardi dışında bütün makina yatırımlarımız dijital tarafında. Türkiye’ye marka sıfırdan geldi ve 4 adet makine kurduk. Bir yelpazeyi çeşitlendirerek kaybetmekte olduğumuz ciroları buralarda kazanmaya çalışıyoruz. MatSet’in en büyük cirosu konvansiyonel malzeme satışlarındandı onlar artık hızla düşüyor. Bu aslında geç kalınmış bir temsilcilik. Bizim dijital sattığımız her müşteride bir flekso olması gerekiyor. Bunlar birbirini tamamlayan ürünler. Bugüne kadar sattığımız 4 makinanın 3 adedini HP müşterisi olup hiç flekso makinesi olmayan müşterilerimize kurduk. Lombardi ile müşteri bizi tercih etti. Çünkü tek bir yerden servis alıyor.

MatGrup yeni bir firma kurdu: MatTex. MatTex’te Kornit Digital’i temsil ediyoruz. Dijital tekstil makinalarının bir numaralı hedefi sürdürülebilirlik ve sıfır atık, sıfır su (zero waste, zero water). Biz şu anda çalıştığımız firmaları seçerken bunlara dikkat ediyoruz.”

Matset bu yıl FESPA fuarına da katılıyor

Doğu Pabuççuoğlu fuar hakkında görüşlerini şöyle açıklıyor: “Fuarın bu kadar yoğun geçmesini beklemiyordum ve bu kadar yabancı geleceğini tahmin etmiyordum. Bunun MatSet’e doğrudan bir katkısı yok ama bu bir arz talep dengesi, dolaylı olarak müşterilerimizin işi artınca bizi de etkileyecek.

Pandeminin etkileri ortadan kalkmıyor ama kanıksandı. Önceki fuarlarda 1. ve 2. gün bu kadar kalabalık olmazdı. Genelde cumartesi günleri çok kalabalık olurdu. Bu yıl FESPA fuarına da katılıyoruz. Fuarın bu sene çok iyi olacağını düşünüyorum.”